Nepoznato o poznatom - kako je valcer došao u Zagreb?

Pročitaj sljedeći tekst da otkriješ o čemu je riječ, potraži rješenja ponuđenih zadataka Saznaj više, zatim smisli pitanja za suučenike koja će im pomoći da najlakše nauče gradivo. Nemoj prepisivati pitanja iz udžbenika i radne bilježnice. Napiši pitanja i za svog učitelja o onome što ti nije jasno ili želiš dodatna objašnjenja.

 

Što je valcer?

Valcer je ples koji je nastao iz ländlera (lendera) – narodnog plesa u Austriji u 17. stoljeću,a naziv je dobio po njemačkoj riječi wälzen, (velcen), što znači okretati se, vrtjeti.

 

 

Kako je valcer došao u Zagreb?

Početkom tridesetih godina 19. stoljeća Zagreb je bio središte narodnoga preporoda, Ilirskoga pokreta, usmjerenog protiv mađarske vlasti, jezika, kulture i svega što je stizalo iz Beča ili Budimpešte. Pokrenule su ga mlade snage, na čelu s Ljudevitom Gajem, a željeli su očuvati samostalnost hrvatskoga jezika i naroda.

 

Borili su se uvođenjem hrvatskog jezika u javni život, tiskanjem novina na hrvatskom jeziku, Novine horvatske, pisanjem stihova i pjevanjem Hrvatskih budnica, plesanjem narodnoga kola, nošenjem narodnih odora i nošnji.

 

 

Jedan od glavnih ciljeva bilo je da se u javnom životu, (škole, novine, sabor, sudovi, bolnice), govori hrvatskim jezikom. To su i uspjeli pa je Hrvatski sabor priznao 1847. godine hrvatski jezik kao službeni, a ne latinski kako je do tada bilo. Na plesnim zabavama, koje su se tada održavale uglavnom zimi, plesala su se narodna kola i slavenske polke, a valcer se smatrao neprimjerenim jer je dolazio iz Beča, a i zbog grljenja plesača.

 

Zato se 7. veljače 1862. godine dogodila „afera valcer“. Tada je većina hrvatskih parova otišla s organiziranog javnog plesa u znak protesta i prije nego li se zasvirao valcer. Ostali su samo austrijski časnici i jedan zaljubljeni hrvatski par koji su počeli plesati, ali su vrlo brzo izviždani. Otišli su s plesnog podija, a glazbenici su prestali svirati.

 

Kao što vidite oko valcera se u Zagrebu vodila oštra borba,ali su se Ilirci dosjetili kako pomiriti zaraćene strane. Kroničar piše: "Vodila se živa borba protiv zavodljivog bečkog valcera, kojeg su naše dame branile upornim molbama i molećivim uzdasima", pa je grof Jurica Oršić, vođa "Društva zagrebačkih strelcah" našao rješenje kako kako da Ilirci budu zadovoljni, a plesači na broju. Snalažljivi je grof, naime, dao da se u tročetvrtinskom taktu valcera sviraju hrvatske melodije, pa je tako "rodoljublju bilo udovoljeno, a valzer se – ipak plesao".

 

Sjetimo se dosjetljivog grofa i sljedeći put dok budemo uživali gledajući plesače valcera u Plesu sa zvijezdama, a možda zaplešemo i sami.

 

Saznaj više! 

Služi se svojim udžbenikom i radnom bilježnicom iz PID-a, potraži na Googleu ili u drugim dostupnim izvorima i probaj sam odgovoriti na pitanja, a zatim provjeri točne odgovore.

 

 

Materijal izradio: Ljiljana Bukal


Dodaj komentar

Ocijenite sadržaj stranice:

Broj posjeta

1
Online

Četvrtak, 07 Srpanj 2022 10:38
Powered by CoalaWeb

Slanje materijala

 

Pozivaju se svi nastavnici općeobrazovnih i strukovnih predmeta u osnovnim i srednjim školama da se uključe u rad portala te nam pošalju svoje materijale za e-učenje, koje ćemo potom objaviti na našim stranicama.

 

Materijale šaljite na e-mail sdresu: eskola.ict4scf@gmail.com