Video u nastavi matematike

Može li i na koji način snimanje videa naći svoje mjesto u nastavi matematike? Naravno, uz malo dobre volje učitelja i puno kreativnosti učenika ovaj moćni medij sigurno ima svoje mjesto u današnjoj nastavi matematike.

Razlomci u 5. razredu su više nego zahvalna tema za snimanje videa.

Kako započeti? Pa zapravo, uz vrlo malo uputa, ne želimo davanjem previše smjernica zarobiti i ograničiti kreativnost. Ono što su moji učenici dobili kao uputu jest da video mora trajati od 60 do 90 sekundi i da je tema prikazati na zanimljiv i drugačiji način ono što su naučili o razlomcima.

Podijeljeni su u grupe i imali su tjedan dana da samostalno, bez moje pomoći, osmisle scenarij svog videa. Snimanje videa odrađeno je na satu, a postprodukcija na dodatnoj nastavi. Postprodukciju videa, tj. dodavanje naslova, titlova, glazbe i sl., izradila su dva učenika u alatu Filmora kojeg i sami inače koriste.

Po završetku snimanja i uređivanja, slijedilo je vršnjačko vrednovanje. Jedan po jedan video prikazan je cijelom razredu, potom su učenici iznosili svoja zapažanja i raspravljali o kvaliteti rada, te vrednovali video u alatu Nearpod.

Ono što je najbitnije ovdje istaknuti jest da je učiteljska uloga ovdje bila vrla mala, učenici su bili ti koji su preuzeli kontrolu i u radu i u vrednovanju.

U nastavku pogledajte jedan ogledni primjer videa učenika 5. a razreda OŠ Eugena Kumičića iz Slatine.

Izvor: Sanela Jukić, prof.


Dodaj komentar

Broj posjeta

4
Online

Srijeda, 27 Rujan 2023 22:18
Powered by CoalaWeb

Slanje materijala

 

Pozivaju se svi nastavnici općeobrazovnih i strukovnih predmeta u osnovnim i srednjim školama da se uključe u rad portala te nam pošalju svoje materijale za e-učenje, koje ćemo potom objaviti na našim stranicama.

 

Materijale šaljite na e-mail sdresu: eskola.ict4scf@gmail.com